Activitat de l'associació al 2008

(Només es recullen les activitats posteriors a maig de 2008, és a dir, a la posta en funcionament de la nova web)
Gener
Febrer
Març
Abril
Maig
Juny
Juliol
Agost
Setembre
Octubre
Novembre
Desembre
Maig
Acta de la darrera assemblea general de socis de l'eee, celebrada a l'IES Ernest Lluch, el passat dia 24 de maig de 2008.
Els passats dies 15 i 16 de maig va haver-hi una reunió de degans d'Economia a Tenerife. La presidenta de l'Associació Andalusa de Professors d'Economia, la Silvia Martínez, va acudir-hi en representació de les sis associacions de professorat d'Espanya (Catalunya, Andalusia, País Valencià, Galícia, Castilla León i Extremadura) a presentar-hi un document (consensuat per totes elles) sobre la situació del professorat d'Economia de secundària.

Podeu consultar el document íntegre aquí, i un també un resum de les conclusions que s'hi van presentar.
Juny
Vam enviar un correu a la majoria dels socis de l'eee, comunicant-los la posta en funcionament de la nova web.

A tothom que no us va arribar, us en demanem disculpes. El motiu ha de ser que la nostra base de dades no està totalment actualitzada. Alguns socis ja ens han escrit i hem incorpora a la nostra base de dades la informació que ens van donar. Us animem a fer-ho també, o a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol qüestió que tingueu.
Setembre
Hem redissenyat la pàgina web, per tal de millorar-ne la navegació.

Gràcies a tothom que ens heu visitat i ens heu fet comentaris al respecte. Us animem a visitar la nova pàgina remodelada, i a seguir escrivint-nos amb les vostres aportacions.
Continuem amb l'organització de les Jornades dels Ensenyaments Econòmics i Comercials
El dia 24 de setembre es va celebrar una reunió a Madrid entre Director General del Ministeri d'Educació i Ciència, i el president de l'OEE (Organización de Economistas en Educación, òrgan del Col·legi d'Economiastes), Luís Caramés, i la vicepresidenta d'Agaedes (Associación Galega de Ensinantes de Economía en Secundaria).

Entre d'altres, es van tractar els temes del pes que les matèries de contingut econòmic tindran a les futures PAU i la seva vinculació amb les Universitats, i el futur Decret d'especialitats que es prepara des del Ministeri.

En breu us informarem del resultat de la reunió, estem esperant el comunicat oficial de l'associació estatal.
Des de l'Oficina de Coordinació de les PAU s'han posat en contacte amb l'eee, per indicar-nos que aviat es publicarà un nou document de concreció dels continguts d'aquestes proves pel curs 2008/09, que inclourà unes correccions respecte l'últim que s'havia fet arribar als instituts.

Aquest document es remetrà als diferents centres, i també el podreu consultar a la web de l'eee.
El passat divendres dia 17 d'octubre va celebrar-se la reunió de la junta de l'eee, a la que també van assisitr-hi dos socis que havien mostrat el seu interès per col·laborar activament a l'associació.

Els temes tractats van ser els propis de l'activitat de l'associació:

        - L'organització de les properes Jornades dels Ensenyaments Econòmics, Administratius i Comercials, que tindran lloc a l'octubre/novembre de 2009. Per diferents raons de caràcter tècnic i organitzatiu, tant de l'eee com de la UAB, s'ha cregut convenient no celebrar-les al curs 2008/09, tal com era previst en un primer moment, sinó al següent.
        - Una possible col·laboració amb ATTAC per xerrades de sensibilització sobre justícia global als instituts
        - L'estat dels contactes amb la resta d'associacions de professorat d'economia a Espanya, per tal de formar una possible federació o confederació.
        - Qüestions internes de funcionament de l'eee: propera assemblea general, la web i el butlletí Sinergia.

A més, vam comentar que trobàvem a faltar un espai per comentar qüestions més purament pedagògiques i acadèmiques, per la qual cosa intentarem reprendre l'existència i funcionament dels grups de treball que ja havien tingut lloc en altres moments de l'eee.
El Col·legi d'Economistes ha fet públic un Document on es dóna suport a la posició defensada pels professors d'economia a secundària a la reunió del passat dia 24 de setembre, de la qual us vam informar fa uns dies a aquesta mateixa web.

Podeu consultar la declaració al següent link: Col·legi d'Economistes.
A continuació es reprodueix la informació que la Silvia Martínez Méndez ens va fer arribar sobre la seva reunió a Madrid amb el Director General d'Avaluació i Ordenació Educativa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El pasado miércoles 24 de Septiembre de 2008, se celebró en Madrid una entrevista con el Director General de Evaluación y Ordenación Educativa, D. Javier Vidal García .

A la misma acudieron el subdirector general de Evaluación ,D. Luis Caramés Vieitez, presidente de la Organización de Economistas en la Educación (OEE), acompañado de un mienbro del Consejo General del Colegio de Economístas, Dª Carmen Meiriño González, vicepresidenta de la Asociación Gallega de Enseñantes de Economía (AGAEDES) y Dª Silvia Martínez Méndez, presidenta de la Asociación Andaluza de Docentes de Economía en Secundaria (AADES).

El tema principal fue la redacción del último borrador del real decreto de especialidades.

Nuestro interés se centró principalmente en señalar la falta de reciprocidad con que es tratada la especialidad de Economía 061 en el borrador del real decreto de especialidades, pues de ser definitiva esta regulación ,se atribuirá competencia docente a los especialistas de formación profesional de Administración de Empresas, Organización y Gestión Comercial y Formación y Orientación Laboral para las asignaturas de Economía y Economía de la Empresa de Bachillerato, negándonos la misma posibilidad a los docentes de la especialidad de Economía para los distintos módulos de los ciclos de formación profesional.

Este hecho, unido a la ausencia de Departamento Didáctico de Economía en muchas Comunidades Autónomas, significará un duro golpe a la especialidad, de cuyas materias se podrán ocupar titulados que no han superado la oposición específica, o incluso no especialistas en Economía, como sería el caso de licenciados o graduados en el área jurídica. Ello pondría en evidencia, una vez más, el escaso interés por la calidad de la enseñanza, cuando se autoriza que materias de bachillerato sean impartidas por profesores no especialistas. Protesta que fue respaldada en todo momento por la OEE.

La respuesta por parte de la Dirección General, se centró en explicar las dificultades por conjugar los intereses de diferentes colectivos de profesores y se nos comunicó que se establecerá un régimen de habilitaciones entre el profesorado que demostrase conocimientos en distintas áreas para poder impartirlas. Así pues tendremos que esperar que la administración considere que los especialistas de Economía tengamos suficientemente acreditados, por nuestra formación universitaria, los conocimientos aludidos para impartir los módulos de los ciclos de formación profesional.

Por otro lado, el Director General se mostró receptivo a las reivindicaciones que nuestro colectivo le pueda manifestar a través de propuestas concretadas en documentos respaldados con un amplio grado de consenso y que sean avalados por diferentes instancias. Por ello consideramos muy importante la federación (o confederación) de las diferentes asociaciones autonómicas, y la colaboración con diferentes entidades o instituciones que puedan apoyarnos en nuestros objetivos.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


És previst que en breu es faci una reunió de les diferents associacions de professors d'Economia que hi ha a l'estat (Galícia, Castella-Lleó, Extremadura, Andalusia, País Valencià i Catalunya) per concretar una proposta d'estatuts (que ja està siguent elaborada), i de federació i confederació (tal com us en vam informar a l'acta de la darrera assemblea general, que podeu consultar en aquesta web).
Octubre
Tal com es va decidir a la darrera assemblea general de l'eee, continuen les reunions amb les associacions espanyoles de professorat d'economia per tal de formar una associació de caire estatal que defensi la presència d'aquests ensenyaments al currículum de l'alumnat. La propera reunió és prevista pel mes de gener de 2009, en data i lloc encara a concretar definitivament. 
Novembre
Estem ultimant una nova edició del nostre butlletí "Sinergia". Esperem poder fer-vos-el arribar abans de Nadal.

Volem aprofitar l'ocasió per recordar que el butlletí és una eina de comunicació interna, oberta a la participació de tots els associats. Us animem a participar escrivint-hi articles d'opinió, pedagògics o d'informació, o a contactar amb persones que penseu que poden donar-nos informacions interessants per al nostre col·lectiu.
El passat dia 30 d'octubre de 2008 es va celebrar a l'IES Joan Fuster de Barcelona una reunió informativa sobre les PAU de 2008, amb la presència de la coordinadora de les PAU, Laura Guitart, i la sotscoordinadora Montserrat Tèrmens. Els assistents van manifestar en general el seu descontentament amb el document facilitat per l'oficina de coordinació de les PAU, i la manca de formació i informació rebuda per part de les administracions per impartir i aplicar el nou PGC.

Un assistent a la reunió es va oferir a fer arribar a l'oficina de les PAU uns power points explicatius sobre el nou PGC. En Carles Batlle, professor assistent a la reunió i actual president de l'Associació d'Ensenyants d'Economia i Empresa, en una intervenció sobre els continguts de la web de l'associació, va manifestar que quan es fessin arribar aquests power points a l'associació, es penjarien a la web, a l'apartat de "Recursos" destinat al nou PGC.

Podeu consultar el document de concreció de les PAU al següent link: PAU 2009


Actualització a 15 de novembre
: el profesor d'economia Luís Ruyet Pérez, que es va oferir a fer arribar uns power points, n'ha enviat un que ens han remés des de les oficines de les PAU. Podeu consultar-lo a la secció destinada al nou PGC
L'activitat durant el  mes de desembre va ser la següent:

- Es va editar i enviar el butlletí de Sinergia.
- Es va seguir treballant en la reunió amb la resta d'associacions de l'estat per al proper gener de 2009
- Va continuar la preparació de les Jornades dels Ensenyaments Econòmics i Administratius, que es celebraran al novembre de 2009.
- Durant aquest any 2009 es vol dur a terme una actualització del nostre document bàsic: "Projecte de desenvolupament de l'àrea d'economia a secundària".

Us animem a tothom a participar en qualsevol d'aquestes activitats o a dur-ne a terme una altra que us interessi, com ara la creació de grups de treball, grups sinèrgics o la coordinació d'un nou cafè amb economia.


Desembre